Kdo smo VV?

Volčiči in volkuljice (VV) so skavtska starostna skupina, v katero spadajo otroci, stari od 8 do 10 let (3.,4. in 5. r.).
VV preko igre spoznavajo  osnove skavtskega življenja, hkrati pa s pomočjo volčjih zakonov in volčje obljube razvijajo čut in odgovornost do sočloveka, narave in svoje okolice. Rdeča nit srečanj je Knjiga o džungli (J. R. Kipling).
To je zgodba, ki govori o dečku Mavgliju, ki se je pred hudobnim tigrom Šir Kanom zatekel v volčji brlog, kjer so ga prijazno sprejeli Oče Volk, Mama Rakša in njuno krdelo. Mavgli je skupaj z volčiči iz krdela rasel in postal pogumen in spreten mladenič.
S pomočjo svojih džungleskih prijateljev je ugnal Šir Kana in s tem v džunglo znova prinesel mir, nato pa se je kljub navezanosti na svojo džungelsko družino vrnil nazaj med ljudi, kjer je končno našel svoj notranji mir.
Na njegovi poti so mu pomagali Akela (vodja krdela), Balu (sivi medved), Bagira (črni panter), Kača Kaja (skalni piton) in drugi. 

Vsak izmed voditeljev krdela tako prevzame ime enega od teh likov in zavzame njegovo držo (Akela skrbi za krdelo, Balu za duhovni razvoj, Bagira skrbi za igre, fizično aktivnost, Kača Kaja pa za ročne spretnosti).

Volčiči in volkuljice sestavljajo krdelo. Vsako krdelo ima svoje ime - naše se imenuje Krdelo Močnih šap. Zaradi lažjega izvajanja se krdelo razdeli na manjše skupine - gruče
Gruče so mešane po spolu, vsaka gruča pa ima svojega vodnika in podvodnika.

Krdelo ima svojo obljubo, dva zakona, geslo, pozdrav ter svojo molitev. Ko so volčiči dovolj stari, napredujejo v naslednjo vejo - v četo.