Simboli

Simboli so značilni za neko skupino in v skupini razvijejo čut pripadnosti, ki pripomore k boljši medsebojni povezanosti in daje občutek ponosa. Simboli so tudi vidni izraz pripadnosti in smo zaradi njih lažje prepoznani v javnosti.

KROJ

Kroj ZSKSS je za vse skavte enak. Sestavljen je iz opečnatooranžne srajce z našitki, rutke, temnomodrih hlač in obuvala, ki objema stopalo. Nosi se na vseh skavtskih dejavnostih, druga oblačila se lahko nosijo le po dogovoru z voditeljem. Srajco se nosi zapeto in zataknjeno za pas hlač.

RUTKA

Rutka je znamenje obljube in označuje pripadnost stegu, saj ima vsak steg drugačno rutko. Vsak skavt je dolžan skrbeti, da je njegova rutka vedno čista in lepo zvita. Izbrane barve rutke stega so povezane z značilnostmi kraja, saj se člani, ki jo nosijo, zavedajo svojih korenin. Rutka ima osnovno barvo in obrobo. Z volčjo obljubo se pridobi rutka z osnovno barvo, ki je v našem primeru rdeča, s skavtsko obljubo po starosti 11 let pa se pridobi še rutka z obrobno barvo.

Osnovna barva našega stega je rdeča, obrobo pa sestavljata rumena in oranžna. Rdeča je barva veje PP, s katero se je steg ustanovil in začel delovati, oranžna je barva ognja in ponazarja prve in najprijetnejše skupne trenutke skavtov Rakove Steze 1 in rumena je barva zlate krone, ki je v grbu občine Vojnik.

NAŠITKI

Našitki in oznake, ki jih nosimo na kroju, odražajo pripadnost in so simboli za izkušnje, osebno napredovanje in usposobljenost.

Na sredini levega žepa srajce je našitek ZSKSS. Na sredini desnega žepa pa našiteg WAGGGS.

Oznaka države je prišita na desni rokav srajce, pod njo pa še našitek z imenom stega in stegovski grb.

ZASTAVA

Poleg rutke in našitkov stega je simbol tudi zastava, ki predstavlja steg oziroma njegove značilnosti.

Na skavtskih dogodkih, kot so tabori pa se izobesi tudi slovenska zastava in zastava ZSKSS.

ŠE DRUGE UPORABNE SKAVTSKE STVARI

Druge uporabne stvari za skavte lahko najdete v skavtarnicah. To so skavtske trgovine v Ljubljani in Mariboru. Od puloverjev s skavtskim logotipom, opreme do knjig in priročnikov.

https://skavtarnica.skavt.net/k/kroji/kroj/

Rakova steza 1 ima tudi lasten pulover z logotipom stega in združenja.

Če vas katera od stvari v skavtarnici ali pa pulover z rakom zanima, se lahko obrnete na voditelje.