Skavtstvo

Skavtstvo

 

Skavtstvo je svetovno gibanje, ki ga je na začetku 20. stoletja ustanovil Robert Baden Powell in šteje že prek 40 milijonov mladih. Temeljna ideja ustanovitelja je bila, da so mladi sposobni opraviti vsako nalogo, če se jim le zaupa in da svobodo. Skavte po vsem svetu druži veselje do življenja v naravi, druženja, pustolovščin in pripravljenost na izzive, osebno rast in pomoč sočloveku. Skavtstvo je način življenja in naša želja je, da bi mladi na koncu aktivne skavtske poti lahko rekli, da so kar najbolje pripravljeni na življenje, pri čemer pa ostajajo spomini na mladost nepozabni. 

Pri vzgoji se opiramo na temeljne skavtske zakone, ki pa jih skavtje upoštevajo tudi v vsakdanjem življenju in ne samo v okviru skavtskih dejavnosti.


Robert Baden Powell - ustanovitelj skavtov


KRDELO je 

ČETA
 je skupina fantov in deklet, izvidnikov in vodnic, starih od 11 do 15 let, ki deluje po metodi, prilagojeni njihovi starosti ter njihovim potrebam. To starostno obdobje je zelo razburljivo – najstniška leta polna vprašanj, pomislekov, upor avtoriteti ... V mladih se naseli duh pustolovstva in pripadnost klapi. Metoda je utemeljena v skavtskih veščinah, ki spodbujajo fante in dekleta k prevzemanju odgovornosti, h konkretnosti, k reševanju nepredvidenih problemov, k skromnosti in k sodelovanju. Sestavljena je iz manjših, po spolu razdeljenih skupin, ki jim pravimo VODI. V njem ima vsak član svojo funkcijo (vodnik, tajnik, zastavonoša, kuhar, ...), zastopane pa so vse starostne skupine, kar omogoča učenje drug od drugega in vzpostavljanje odnosov med starejšimi in mlajšimi brati/sestrami. Starejši so mlajšim zgled in zanje odgovorni ter skupaj z njimi rastejo in napredujejo.

Ker pa je v mladih te starosti močno izražena želja po avtonomiji, da delajo sami, da odkrivajo in raziskujejo okolje, da niso vedno pod zaščitniško roko odraslih ipd., se vodi srečujejo na vodovih srečanjih. Srečanja se odvijajo parkrat na leto in potekajo samostojno (seveda ob mentorstvu voditeljev).

KLAN sestavljajo popotnice in popotniki, stari od 16 do 21 let. V klanu so združeni skavti obeh spolov in različnih starosti, kar jim omogoča učenje drug od drugega. Življenje v veji popotnikov in popotnic sestavljajo trije gradniki, ki so povezani in se med seboj dopolnjujejo, to so: POT, SKUPNOST in SLUŽENJE. Izhajajo iz celostnega pogleda na človeka, ki je vedno na poti osebne rasti.

Popotniki in popotnice se preko potovalnih taborov, raznih izhodov, izzivov, projektov in raziskav družijo in spoznavajo ter ustvarijo skupnost.